maandag 31 mei 2010

Ding 18

Ding 18 is echt een ding naar mijn hart: back to basics, de BOEKEN.
Ik was wel op de hoogte van het bestaan van LibraryThing en Dizzie.nl., maar ik had er nog niets mee gedaan omdat ik dit niet in mijn "systeem" heb zitten.
Als ik een boek uit heb gelezen, meestal zijn dit biebboeken, dan noteer ik dat boek wel in mijn eigen boekje, aangevuld met een +, +/-, of ++. "Minnetjes" komen niet voor, want die boeken lees ik niet uit. Misschien kan ik dit ooit nog eens omzetten naar iets digitaals, en zo delen met anderen?
Ik heb de achtergrondinformatie van ding 18 gelezen en ik ga proberen mijn eigen boekenkast in kaart te brengen, of althans 10 exemplaren daarvan. Moeilijk, wat kies ik? De meest recent aangeschafte boeken, de boeken die het meest indruk gemaakt hebben? Jeugdboeken, die met bijzondere vormgeving, vrouwelijke auteurs, gedichtenbundels of actuele titels? Staande voor mijn kast bedacht ik dat ik de nodige gesigneerde exemplaren heb. Laat ik daar maar eens een lijstje van maken.

zondag 30 mei 2010

Ding 17

Ding 17 heeft mij niet veel duidelijkheid of helderheid gebracht over de vele toepassingen van diensten en tools van web 2.0. Ik heb een paar keer gegrasduind in al die lijsten die met name via Frankwatching genoemd werden, maar ik ben er niet die functionele toepassing tegengekomen die ik had willen vinden. Ja, startpagina misschien, maar dat is zo'n open deur, die kennen we allemaal wel.
Vanmiddag heb ik een nieuwe poging gedaan. Eerst heb ik de blogs maar eens gelezen die over ding 17 al geschreven waren, en toen voelde ik me niet meer zo alleen in mijn gevoel van onbehagen over de enorme hoeveelheid (engelse)termen, reclame, sites enz enz.
Toch ben ik maar weer eens op zoek gegaan naar de ultieme dienst. Dit keer via de Awards 2008 gezocht. Zowel via "health" als via "food" kwam ik uit bij "Peertrainer".com. Het bleek een site van Kellog's: my special K voor het maken van een gratis persoonlijk plan. Dit plan heb ik vervolgens niet gemaakt.
Mag ik ding 17 hierbij laten?

zondag 23 mei 2010

Ding 15 en 16, tweede ronde

Met beide Dingen was ik nog maar kort bezig geweest en dit was nog niet naar mijn eigen tevredenheid.
De opmerking van Geertje nav Ding 15, of ik nog een nieuwe map wil maken, is helemaal terecht. Ik ga het nog een keer proberen.
Wat betreft ding 15, het maken van een Map, topografie, zie ik zeker mogelijkheden voor de Novetheek. Plaatsnamen, straten en andere "spots" visualiseren werkt volgens mij altijd goed. Denk bv aan een kaart voor het publiek waarop alle eigen vestigingen staan, of interne maps waarop de scholen en andere instellingen staan waar we wel eens naar toe moeten.

En dan ding 16, YouTube. Vaak zijn ze voor de fun, maar ik denk dat het ook goed in te bedden is in het werk. Ik stel me zo voor dat er voorlichtingsfilpjes op onze site staan over allerlei onderwerpen, zoals rondleding in de vestigingen, uitleg over het gebruik van de Daisyspeler, het MLP enz enz..
Dit bericht krijgt nog een vervolg.



Dit filmpje van de bibliotheek Eindhoven vind ik een goed voorbeeld van boek en bibliotheekpromotie. Kijk maar of je het hier mee eens bent.


Novetheekvestigingen weergeven op een grotere kaart

Tot slot van ding 16 heb ik een map gemaakt van de Novetheekvestigingen.
Ik heb de Novetheekvestigingen nog niet vermeld op de 23 dingen Map, we zijn per slot van rekening nog niet klaar!

zaterdag 22 mei 2010

Ding 16



Mijn eerste Youtube filmpje is dat van Jolien die een kerstworkout Zumba (dansen in kerstoutfit?!)geeft op de sportschool waar ze eeb baabtje heeft. Dit was het enige voor mij bekende filmpje. Gefilmd met een oude mobiele telefoon, dus kwalitatief stelt het weinig voor.

Ik ga hiermee nog verder en ga op zoek naar een leuk Library filmpje.
Wordt dus vervolgd.

maandag 17 mei 2010

Ding 15

Voor Ding 15 heb ik een eenvoudige "Map" gemaakt. Het maken van deze map, woonplaatsen van mijn eerstegraads familie, was niet zo moeilijk. Echter, het plaatsen van deze link heeft me veel tijd gekost.



http://maps.google.nl/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=nl&msa=0&msid=112714959023235082677.000486cd8acea26a85e19&ll=51.618017,6.306152&spn=3.997836,11.590576&z=7

zondag 16 mei 2010

Ding 14

Ding 14 gaat over I.M.: instant messaging .De achtergrondinformatie en de ontdekoefening heb ik een paar dagen geleden al bekeken. En toen zat ik met de vraag: is dit wat voor mij persoonlijk of voor de Novetheek? Want, net zoals met Twitter, ik heb zo mijn bedenkingen.
Natuurlijk ken ik MSN, ik kijk wel eens mee als een van mijn dochters hiermee in de weer is, maar voor mijzelf ?
Ik gebruik andere communicatiemiddelen als het nodig is om met iemand contact te hebben. De mail, zowel privé als zakelijk, voldoet in die situaties dat direct contact niet vereist is, en anders hebben we een telefoon waarmee we kunnen bellen en SMSen. Ik schrijf zelfs nog wel eens een brief! Hoe ouderwets lijkt dit nu ik dit schrijf.
I.M. past wel in deze tijd waarin alles zo snel en liefst via de computer moet gaan. En voor degenen die zich hierdoor aangesproken voelen is het een mooie communicatiemogelijkheid.
Ik kwam in de achtergrondinformatie Skype tegen. Toen Jolien voor haar studie in Granada zat hebben we veel geskyped (goed gespeld?). Af en toe skypen we ook met een familielid in het buitenland. Dit is een prima vervanging voor een duur telefoongesprek en het is mooi meegenomen dat je elkaar via de webcam kunt zien.
I.M. voor de Novetheek? Ik weet het niet, want er zal dan ook altijd (in de tijden dat je chatten openstelt) iemand beschikbaar moeten zijn.
Dus mijn conclusie over dit onderdeel is: misschien in de toekomst, maar nu nog even niet.

donderdag 13 mei 2010




Vervolg ding 13.



Ben toch nieuwsgierig of er al aanvullingen zijn op mijn online document en of er al meer documenten toegevoegd zijn, dus toch de 23 dingen maar weer opgestart.


Karine en Jantine zijn er ook al mee bezig, leuk!


Ik heb de blogs weer bijgelezen en naar mijn gmails gekeken. Dit laatste deed ik niet vaak, en daarom las ik gisteren pas het schokkende bericht over Bernard. Wat onvoorstelbaar, ik had zo kort geleden nog een reactie van hem ontvangen waardoor ik wist dat hij ook van wandelen in Oostenrijk hield.


Maar vandaag naar mijn gmail kijkend, zag ik een berichtje van mijn dochter naar aanleiding van moederdag met een fotootje toegevoegd. Deze foto voeg ik hierbij in......









woensdag 12 mei 2010

Ding 13

Ding 13 heb ik met veel genoegen tot mij genomen omdat ik dit onderwerp: online kantoortoepassingen, als zeer praktische en direct bruikbaar in ons werk zie.
Zoals ik inmiddels gewend ben te doen heb ik eerst de achtergrondinformatie doorgenomen door het bekijken van diverse filmpjes. Daarna heb ik de ontdekoefenopdracht gelezen en ben daarna gestopt met Ding 13. Ik heb toen mijn gedachten maar eens laten gaan over voor mij bruikbare onderwerpen om online, samen met collega's aan te pakken.
Omdat ik binnenkort brugklassers in de bibliotheek Hattem ontvang in het kader van Leesbevordering, heb ik bedacht dat collega's mij wellicht kunnen helpen aan "actuele" boekentips voor brugklassers. Hiervoor heb ik een document gemaakt op Google Docs & Spreadsheets. Ik heb dit document met iedereen van de cursus gedeeld.
Dit voelt voor mij wel als een "moment van de waarheid". Heb ik dit goed gedaan?
Ik heb gezien dat Magda er ook mee bezig is geweest, ik heb haar document aangevuld,
maar toen zag ik ook dat Magda's naam rechts stond, maar bij mijn document stond "ik"...
Lijkt me niet goed, maar ik kon dat niet wijzigen. Ik wacht reacties af.

zaterdag 8 mei 2010

Ding 12

En weer hebben we "slecht" weer, waardoor de keuze om met 23 dingen bezig te gaan snel gemaakt is. Vandaag was het onderdeel Twitteren aan de beurt. Deze term was mij gelukkig wel al bekend, ik wist dat het iets te maken heeft met snelle berichtjes via je mobiel (?).
Eerst ben ik de informatie maar eens gaan lezen en de informatiefilmpjes gaan bekijken.
Ik denk dat ik nu meer op hoogte ben van wat twitteren inhoudt, maar ik heb niet het gevoel gekregen dat ik hier aan mee wil gaan doen.
Toen ik in zo'n filmpje zag dat je door een twitterberichtje te plaatsen je followers (Karin, wat geweldig, die Amanda Lear!) kunt laten weten dat je nu een kop koffie gaat drinken, en dat er followers zijn die dat ook echt graag willen weten, wist ik het zeker: voor mij geen twitter. Ben ik hiervoor te introvert? Of vind ik het gewoon onzin? Nou zo'n bericht over een kop koffie is voor mij non-informatie, maar ik kan me voorstellen dat er wel twitterbrichten zijn die hun waarde hebben zoals nieuwtjes uit conferenties.
En voor het lezen van al die berichten moet je ook maar weer tijd vrij maken, ten koste van wat?
Wat een (informatie)prikkels!
Ik vind dat er nu al veel op mij afkomt, ik reken mezelf tot de generatie die niet de hele dag met z'n computer en mobiele telefoon in de weer is, en daarom mogen degenen die twitteren leuk vinden van mij naar hartelust hun gang gaan.

woensdag 5 mei 2010

Ding 11

ding 11 gaat dus over de Wiki's en hun mogelijkheden voor de bibliotheken.

Dit onderwerp bestuderen ging me vrij gemakkelijk af. Ik heb geklikt op mn de nederlandstalige achtergrondinformatie en gekeken naar de ontdekoefeningen.

Het idee van samen met anderen een website vullen met informatie is wel leuk, maar kijkend op diverse wiki's viel me op dat de geboden informatie niet altijd even duidelijk en overzichtelijk is, en vaak al oud. En hoe zit het met de betrouwbaarheid als iedereen zijn zegje kan doen?
Kortom, ik weet nog niet of het direct toepasbaar is voor de Novetheek

De Wiki van de OB Deventer is wel leuk, maar ook niet helemaal up to date.
Ik vond de literaire dossiers waardevol.
Stadsdichter Heleen Bosma heeft een mooi gedicht gepubliceerd over het thema van de laatste boekenweek. Haar heb ik, samen met echtgenoot Almar Otten, 18 februari jl. ontmoet op de Noordgouw Heerde waar zij respectievelijk een workshop "gedichten schrijven" en een lezing over eigen werk gaven voor de leerlingen.

Tot slot heb ik zelf een "wiki" gemaakt op 23dingen.pbworks.com. Ik heb mijn favoriete zomerwandelvakantie beschreven en ingedeeld bij Favorieten actief.
Ook dit was weer een leermoment in mijn "23 dingen".

zondag 2 mei 2010

Ding 10

Ding 10 gaat dus over social bookmarking en Delicious. Het kostte mij veel moeite om in dit onderwerp te komen. Daarom de achtergrondinformatie en de blogs van de collega's die er al over geschreven hadden (met name dank aan Magda!) goed bestudeerd.

Ik merk dat er bij collega's ook in eerste instantie scepsis bestaat over deze vrijere manier van ontsluiten. Inderdaad, wij als bibliothecarissen willen op professionele manier ontsluiten, dat is ons ooit zo geleerd en dat houden we daarom vast.

Na lang wikken en wegen heb ik besloten om het dan toch maar te proberen. Ik zie het echt als een leermoment. Het Yahoo account dan toch maar aangemaakt en me aangemeld met 23 dingen. Ik heb 2 websites geplaatst en tags gegeven. Mijn onderwerpen: Jeroen Krabbé en Herman Brood, 2 kunstschilders (hier uit de omgeving) waar ik wel wat mee heb.

Ook deze keer ben ik weer erg met techniek bezig in plaats van inhoud. Ik zal nog vaak moeten oefenen, maar dat komt op een ander moment want dit onderdeel heeft veel "weekend" opgeslokt.